Χαμός στην Ιταλία με νέο lockdown – «Αντάρτικο» από ιδιοκτήτες εστίασης

Χαμός επικρατεί στην Ιταλία με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, εν μέσω μάλιστα και μιας πολιτικής κρίσης.

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε το νέο προεδρικό διάταγμα που περιέχει τα μέτρα ενόψει νέου κύματος κρουσμάτων.

Δείτε εδώ: Ιταλία: Την επόμενη εβδομάδα η αναμέτρηση του πρωθυπουργού Κόντε με τον Ρέντσι

Μια πρώτη ματιά στα μέτρα επιβεβαιώνει πως το Υπουργείο Υγείας επιμένει στην σκληρή γραμμή, εφόσον οι αριθμοί δεν είναι καθησυχαστικοί – πάνω από 17κ νέα κρούσματα και 500+ θύματα, σε καθαρά ανοδική τάση.

Τα μέτρα θα ισχύουν από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να επεκτείνεται έως τις 30 Απριλίου.

Σχετικά με τα καταστήματα, η κατάσταση έχει ως εξής:

• γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά για  λόγους υγειονομικούς και συνωστισμού
• τα εμπορικά κέντρα (mall) θα κλείνουν τα σαββατοκύριακα, ενώ παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία και super market

Επίσης, στην Ιταλία δεν υπάρχει ένα επίσημο ή ενιαίο σύστημα click & shop και γενικότερα τα καταστήματα λιανικής έχουν οργανωθεί με το δικό τους τρόπο, είτε με ομάδες στο WhatsApp και Telegram είτε με ιδιωτικά delivery των προϊόντων. Μεγάλοι όμιλοι e-commerce όπως Amazon αλλά και αλυσίδες super market (Esselunga, Unes) έχουν ήδη οργανωθεί προ πανδημίας με delivery αλλά και σημεία αποθήκευσης προϊόντων μέσω θυρίδων και take away.

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελούν τα καταστήματα εστίασης, τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κάποια από τα σκληρότερα μέτρα και για τα οποία μελετώνται τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής.

Απ’ ότι φαίνεται, και μέχρι νεωτέρας, η γενική γραμμή είναι πως, σε όλη την επικράτεια και ανεξαρτήτως χρώματος/ζώνης της περιφέρειας, θα απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων στα καταστήματα εστίασης. Μετά τις 6μμ και μέχρι τις 10μμ τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, αρκεί να μην γίνεται η κατανάλωση εντός του καταστήματος. Αντιθέτως, τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μετά τις 6μμ ακόμα και σε λειτουργία take away.

Ύστερα από περίπου 160 ημέρες lockdown και περιοριστικών μέτρων που έπληξαν την εστίαση, φαίνεται να ξεκινά και ένα κίνημα ανυπακοής των ιδιοκτητών εστιατορίων, με πολλούς να ανακοινώνουν πως θα ανοίξουν τα εστιατόρια επιτρέποντας την κατανάλωση φαγητού παρά τις απαγορεύσεις.

Παρόλη την αναμενόμενη αναστάτωση των διοργανωτών και αρκετή συμπαράσταση μέσω τηλεόρασης και social media, στην πραγματικότητα η επίσημη ιστοσελίδα του κινήματος μέχρι χθες μετρούσε μηδέν συμμετοχές. Άλλωστε, εκτός από επικίνδυνη, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να έχει επιδημιολογικές αλλά και νομικές επιπτώσεις, αφού η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Δείτε εδώ: Ιταλία: Γρήγορο τεστ για όποιον θα φτάνει από άλλες χώρες της ΕΕ

Πηγή: ert.gr
 

Leave a reply