Σωρεία αντιδράσεων για Λίστα Γιωρκάτζη -Αξιωματούχοι δίνουν διευκρινίσεις(VID)

Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη. Ο άνεμος έφερε μαζί του σωρεία αντιδράσεων, με κάποιους να απειλούν με αγωγές το σώμα της Βουλής και κάποιους άλλους να επισυνάπτουν αποδείξεις από τις τράπεζές τους.

Νομικά  θα κινηθεί ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, ο οποίος αναφέρει πως δεν κατείχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Ποικίλες αντιδράσεις και από κόμματα, μετά την δημοσιοποίηση της λίστας, στην βάση απόφασης της βουλής.

"Εξακολουθούμε να περιμένουμε την λίστα με τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, οργανώσεων ή και εταιρειών συνδεδεμένων με κόμματα που έτυχαν προνομιακής δανειοδότησης, ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

"Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι η προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, δημοσιοποιώντας μια λίστα – με παραλείψεις και μη επικαιροποιημένα στοιχεία - από την οποία απουσιάζουν τα «μεγάλα ψάρια» που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.", αναφέρει η Αλληλεγγύη.

Αδίκως περιλήφθηκε στη λίστα, δηλώνει η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Ενέργειας: Ουδέποτε είχα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

«Ουδέποτε είχα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εταιρεία στην οποία αναφέρεται η λίστα ανήκε στον αποβιώσαντα παππού μου, ο οποίος μου είχε μεταβιβάσει αριθμό μετοχών», ανέφερε σε δηλώσεις της.

Μετά την ανάγνωσή του ονόματός του στην περιβόητη λίστα, ο τέως Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του επισυνάπτοντας και σχετικό έγγραφο της τράπεζάς του.

«Όπως λέει ο σοφός λαός "Καθαρός ουρανός, αστραπές (ή ελέγχους) δεν φοβάται. Για όσους ενδιαφέρονται, παρακαλώ δέστε την ανακοίνωσή μου», σχολίασε ο κος Παμπορίδης.

Διαβάστε επίσης: Παμπορίδης: «Καθαρός ουρανός, αστραπές ή ελέγχους δεν φοβάται» (ΦΩΤΟΣ)

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, σε δηλώσεις της στο Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, είπε πως κατά την επίμαχη περίοδο τα οικογενειακά δάνεια που αναγράφονται ήταν εξυπηρετούμενα και πως το ένα δάνειο έχει ήδη εξοφληθεί και το άλλο συνεχίζει να εξυπηρετείται κανονικά.

Διαβάστε επίσης: Καλογήρου: Εξυπηρετούμενα τα οικογενειακά δάνεια την υπό αναφορά περίοδο

Αρκετά εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στην Λίστα Γιωρκάτζη προέτρεξαν και έδωσαν εξηγήσεις πριν από την δημοσιοποίηση, ξεκαθαρίζοντας την θέση τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Σκεύη Κουκουμά, Άριστος Δαμιανού,  Κώστας Κώστα, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Ζαχαρίας Κουλίας,  Ηλίας Μυριάνθους, Μαρίνος Σιζόπουλος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και άλλοι.

Ξεκαθάρισε ως προς την νομιμότητα της δημοσιοποίησης των ονομάτων που αναγράφονται στη λίστα από τους δημοσιογράφους, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

«Από την στιγμή που είναι κάτι που δημοσιεύτηκε στο Κοινοβούλιο, δυσκολεύομαι να βρω με ποιο επιχείρημα δεν θα ήταν δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί δημοσίευσης από τους δημοσιογράφους. Δεν είναι ο δημοσιογράφος που σπάζει το τραπεζικό απόρρητο, αφού πρόκειται για στοιχεία που δημοσιεύονται στην Βουλή», ανέφερε ο κος Αιμιλιανίδης.

Εξήγησε πως έτσι κι αλλιώς, οι απαγορεύσεις που προβλέπονται στον νόμο αφορούν τις τράπεζες

.

Διαβαστε επίσης:

Δημοσιοποιήθηκε η «Λίστα Γιωρκάτζη» - Δείτε την αυτούσια

Αυτά είναι τα ονόματα στη «Λίστα Γιωρκάτζη» (ΦΩΤΟ)

Όμιλος Τζιοβάνη: Εξυπηρετούνται κανονικά όλα τα δάνεια στη λίστα Γιωρκάτζιη

Leave a reply