Σε ετοιμότητα η Κύπρος για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού- Το σχέδιο δράσης

Με αφορμή τις ανακοινώσεις από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ για το νέο στέλεχος του ιού που είχε αρχικά εκδηλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον ανιχνεύθηκε στα πλείστα κράτη της ΕΕ, όπως έχει ήδη επισημανθεί σε δηλώσεις και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από αξιωματούχους διαφόρων χωρών, υπάρχει μεγάλη και έντονη ανησυχία, αφού αναμένεται τις επόμενες 6-12 εβδομάδες να παρατηρηθεί επιδημιολογική επιβάρυνση στα κράτη, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και επιθετικής εξάπλωσης του νέου στελέχους, αναφέρουν πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας.

Την περασμένη βδομάδα, η προτροπή προς τα κράτη από την Κομισιόν ήταν για περιορισμό των ταξιδιών στα απολύτως απαραίτητα. Όπως ανέφερε η κα Von Der Leyen τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των συνόρων, αλλά και ένα μελλοντικό lockdown. Μεταξύ των μέτρων αυτών, είναι οι αυξημένοι εργαστηριακοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου και ο περιορισμός των επιβατών κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου εντοπίζεται η εστία του νέου στελέχους. Τις συστάσεις αυτές φαίνεται να υιοθετούν ένα-ένα τα κράτη. Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού τεστ, ενώ το Βέλγιο, παράλληλα με το αρνητικό τεστ που πρέπει να έχουν οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (72 ώρες πριν), ανακοίνωσε ότι θα διενεργούνται PCR tests κατά την άφιξη των επιβατών και κατά την 7η ημέρα, ενώ θα πρέπει να τηρείται αυτοπεριορισμός 10 ημερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση την κατηγοριοποίηση των χωρών που εφαρμόζει η Κύπρος, από τον περασμένο Αύγουστο, όλοι οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ 72 ωρών πριν την άφιξή τους στην Κύπρο, ενώ γίνονται αυξημένοι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου σε επιβάτες από την Αγγλία. Επιπρόσθετα, από τις 21/12/2020, η Αγγλία είναι στην Κατηγορία Γ, που σημαίνει ότι στη χώρα μπορούν να έρθουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (Κύπριοι πολίτες, μόνιμα διαμένοντες κτλ), ενώ γίνονται τεστ σε όλες τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία στην άφιξη και οι επιβάτες μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτική απομόνωση 7 ημερών. 2ο τεστ διενεργείται την 6η μέρα από την άφιξη και στη συνέχεια όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα μεταφέρονται στο σπίτι τους για αυτό-περιορισμό μέχρι να συμπληρωθούν 10 ημέρες.

Leave a reply