Παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια Εθνικής Επανάστασης

Η Κύπρος «με λογισμό και όνειρο» συνεορτάζει με την Ελλάδα την επέτειο των 200 χρόνων τής Ελληνικής Παλιγγενεσίας του 1821, είπε ο Πρόεδρος της  Επιτροπής Εορτασμού του 1821 στην Κύπρο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε χαιρετισμό του στη διάσκεψη Τύπου, στο Υπουργείο Παιδείας, για την παρουσίαση του Προγράμματος Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης του 1821.

«Έχει δε έναν πρόσθετο λόγο να συνεορτάζει στην ουσία της και να αποτιμά σε όλη της την έκταση την επέτειο αυτή λόγω των πληγών που έχει αφήσει ακόμη στο σώμα της η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους τής κυπριακής γης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, τα μέλη της Επιτροπής Εορτασμού του 1821 στην Κύπρο φρονούν ότι κύριος στόχος τού Εορτασμού εν έτει 2021 «είναι να αναδείξει τη μεγάλη ανάπτυξη που επιτεύχθηκε διαχρονικά στην Κύπρο τα 200 αυτά χρόνια παρά τις ποικίλες εθνικές περιπέτειες και αντιξοότητες, ώστε να καταλήξει στη σημερινή δυναμική ευρωπαϊκή χώρα που αποτελεί την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Μνήμες από την ενεργό συμμετοχή και τις θυσίες των Κυπρίων αγωνιστών για την απελευθέρωση τής Ελλάδος και τής Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό θα αναβιώσουν σ’ αυτόν τον εορτασμό. Διαχρονικά μηνύματα των αγωνιστών και διαχρονικά διδάγματα από τον αγώνα κατά των κατακτητών πάσης προελεύσεως θα αναδειχθούν ποικιλοτρόπως ώστε να ενισχύσουν το πατριωτικό φρόνημα των νέων ιδίως ανθρώπων και να θυμίσουν για άλλη μία φορά ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, κατακτάται, με ανθρώπινες θυσίες, με πικρές εμπειρίες και με αίμα», σημείωσε.

Παράλληλα, όμως, συνέχισε ο κ. Μπαμπινιώτης, θα επιδιωχθεί να γίνει ευρύτερα αισθητό ότι η οικονομική ανάπτυξη, η εκπαιδευτική αναγέννηση, η επιστημονική καλλιέργεια και η εθνική συνείδηση κατά τα χρόνια τής ελευθερίας που ακολούθησαν στην Κύπρο οδήγησαν και εντάσσουν επάξια και με ευρύτερο σεβασμό  την Κύπρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Με λιτό, ουσιώδη, αποκαλυπτικό, δυναμικό, εθνικά και χριστιανικά «δοξαστικό» τρόπο θα συνδράμει η Επιτροπή μας να τιμηθεί στην Κύπρο με πάνδημη συμμετοχή τού κυπριακού λαού η ουσία της Εθνικής Παλιγγενεσίας και η συνέχειά της, συνδυασμένη με την αδήριτη ανάγκη  αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά με την ελπίδα  και την αισιοδοξία που μάς γεννά ο εθνικός παλμός της Επανάστασης τού 1821», πρόσθεσε .

Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης του 1821, ο  Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «σκιάζει τον ορίζοντα στις μέρες μας η πανδημία και στην προσπάθειά μας να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε την υγεία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε εντελώς αντικοινωνικούς περιορισμούς».

«Εντούτοις, μέσα από το ζοφερό περιβάλλον αναβλύζει φέτος το μέγα φως της επετείου των 200 χρόνων από την εθνεγερσία και την παλιγγενεσία. 1821-2021: 200 χρόνια από τη μεγάλη εκείνη επανάσταση που όχι μόνο χάρισε στην Ελλάδα την ελευθερία και την υπόσταση ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά ενέγραψε ξανά τον ελληνισμό μέσα στη χορεία των σύγχρονων ευρωπαϊκών εθνών. Η Επανάσταση που ξεκίνησε το 1821 υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα στην εποχή εκείνη», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, θα γιορτάσουμε φέτος τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση και την παλιγγενεσία και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα δώσουμε έμφαση τόσο στην κυπριακή διάσταση της εθνεγερσίας, όσο και στο πνευματικό περιεχόμενο και τα ιδεολογικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τον νεοελληνικό διαφωτισμό.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι ήδη έτοιμος ο Ιστότοπος της Επιτροπής και των εκδηλώσεων και μέσω του Ιστότοπου www.kypros1821.gov.cy θα ενημερώνεται το ευρύτερο κοινό.

Σημείωσε ότι ως λογότυπο των εκδηλώσεων έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν την εμβληματική σημαία των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν σε διακριτή φάλαγγα στις επαναστατικές επιχειρήσεις, την ελληνική σημαία της κυπριακής ελευθερίας, η οποία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.
«Χρησιμοποιείται ακόμα και το λογότυπο που υιοθέτησε η Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200χρονων από την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε, παράλληλα, ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε προκαταρκτικά ένας αριθμός εκδηλώσεων και πρόσθεσε ότι ο προγραμματισμός αυτός θα προσαρμοστεί, βέβαια, στη συνέχεια αναλόγως και των ευρύτερων υγειονομικών συνθηκών και των όσων θα ισχύουν ως μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των εορτασμών και ορισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως επίσης και εκδηλώσεις που οργανώνονται από διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίες θα τεθούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής.

«Σημειώνω με ικανοποίηση ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και κινητοποίηση στην κοινωνία μας. Διευκρινίζω ακόμα ότι ο κατάλογος που έχει τεθεί χτες και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι οριστικός, δηλαδή δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά μπορεί αναλόγως να συμπεριληφθούν στη συνέχεια και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Πόσο μάλλον αφού εξ αρχής έχουμε την απόφαση της Επιτροπής, εάν αυτό προσφέρεται, οι εκδηλώσεις να επεκταθούν ακόμα και το επόμενο έτος, 2022», σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι επίκεντρο των εορτασμών θα είναι βεβαίως η ίδια η 25η Μαρτίου και πρόσθεσε ότι στην κεντρική εκδήλωση εκτός από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κύριος ομιλητής θα είναι ο πολύ γνωστός Καθηγητής κυπριακής καταγωγής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Όπως ανέφερε, η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, μουσικό πρόγραμμα που δημιουργεί ειδικά για την εκδήλωση η κα Ελένη Μουζάλα και ο κ. Μαρίνος Πουργούρης, με κείμενα του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

«Ένα ειδικό ντοκιμαντέρ, που δημιουργεί ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης σε συνεργασία με τους καθηγητές Π. Παπαπολυβίου και Γ. Γεωργή, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Λόγω των υγειονομικών συνθηκών που φαίνεται να ισχύουν σε αυτή την περίοδο, η εκδήλωση αυτή προβλέπεται να διεξαχθεί την ημέρα της επετείου διαδικτυακά και με τηλεοπτική μετάδοση και να επαναληφθεί με φυσική παρουσία και με κοινό στις 8 Ιουλίου 2021», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε, επίσης, ότι κατά την περίοδο αυτή του Μαρτίου προγραμματίζονται και ορισμένες άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις, όπως ειδικές συναυλίες από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, απονομή των βραβείων των μαθητικών διαγωνισμών για τα 200χρονα, έκδοση ειδικής αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων κ.ά.

Σημείωσε ότι όλες οι εκδηλώσεις θα αναπρογραμματίζονται στη βάση των εκάστοτε υγειονομικών συνθηκών.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε, παράλληλα, πως ένας δεύτερος πόλος εορτασμών προγραμματίζεται τον Ιούλιο, με την ευκαιρία της επετείου του μαρτυρίου του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

«Θα τονισθεί βεβαίως και η κυπριακή διάσταση της εθνικής επανάστασης με τα «Ιουλιανά». Οι κύριες εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, λόγω της καταγωγής του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου και με την ευκαιρία θα τιμηθεί βεβαίως και θα αναδειχθεί και το έργο του μεγάλου εθνικού ποιητή μας, του Βασίλη Μιχαηλίδη. Στις εκδηλώσεις του Ιουλίου συμπεριλαμβάνονται και τα εγκαίνια του Μουσείου του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, συναυλίες, συνέδρια και άλλα, όπως, επίσης, και μια εκδήλωση επικεντρωμένη στην Κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, με θέμα τη Φιλική Εταιρεία στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι για τον εορτασμό των 200χρονων θα συνεργαστούν και με μια σειρά από πολιτιστικούς φορείς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμια και ιδιώτες.

«Συνέδρια, συναυλίες, εκδόσεις κ.ά. τίθενται υπό την αιγίδα της Επιτροπής και συμπεριλαμβάνονται στις εκδηλώσεις», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: 

Αυξήθηκαν τα επιδόματα για τους καλλιτέχνες- Τα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού

Καταχώρηση ποινικής υπόθεσης για τον ιατροδικαστή, αποφάσισε ο Σαββίδης

Πηγή: ΚΥΠΕ

Leave a reply