Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εμβολιασμού στα κατεχόμενα

Το «υπουργείο υγείας» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εμβολιασμού και τις επόμενες ημέρες μετά την άφιξη της δεύτερης παρτίδας θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξη της δεύτερης φάσης του εμβολιασμού.

Σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός με περίπου 11.000 πρώτες δόσεις εμβολίου (Sinovac και Pfizer) και σήμερα γίνονται λίγοι εμβολιασμοί μόνο με ραντεβού στο νέο νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας ενώ στην πολυκλινική, επίσης στη Λευκωσία, που είναι το δεύτερο κέντρο εμβολιασμού, το απόγευμα θα δοθούν 40 εμβόλια Pfizer.

Στην συγκεκριμένη πολυκλινική, εξήγησε, θα γίνονται τα εμβόλια της Pfizer από το προσωπικά που έχει εκπαιδευτεί ειδικά γι’ αυτό το εμβόλιο και όταν αρχίσουν να λαμβάνουν περισσότερες δόσεις εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας, τότε θα γίνουν και σε άλλα κέντρα εμβολιασμού.

Έχουν φυλαχθεί, είπε, οι περίπου 11.000 δεύτερες δόσεις των εμβολίων που θα γίνουν μετά από 3 εβδομάδες «Αποταμιεύσαμε εμβόλια. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε κι άλλα. Οι επαφές μας γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται», είπε ο κ. Πιλλί προσθέτοντας ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα φτάσουν τα επόμενα εμβόλια.

Αναφερόμενος στο θέμα με τις ουρές αναμονής, ο Αλί Πιλλί είπε ότι ενώ δίνουν ραντεβού για τους εμβολιασμούς στους άνω των 80 ετών, κάποιοι πηγαίνουν στα κέντρα εμβολιασμού στις 8 το πρωί. Όταν τους ρωτάνε, πρόσθεσε, γιατί ήρθαν τόσο νωρίς, απαντούν για «να κάνουμε νωρίς το εμβόλιο και μετά να πάμε στις δουλειές μας». Δεν μπορεί να γίνει έτσι η δουλειά, δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ο «υπουργός υγείας» σημειώνοντας ότι οι πολίτες με ενθουσιασμό και αθρόα προσέρχονται για εμβολιασμό, αλλά το σημαντικό είναι η προμήθεια των εμβολίων, λέγοντας ότι αυτό είναι πρόβλημα για όλες τις χώρες.

Σημείωσε δε ότι στο γενικό νοσοκομείο της κατεχόμενης Κερύνειας, όπου γίνονται οι εμβολιασμοί στην συγκεκριμένη περιοχή, προσήλθαν 40 επιπλέον άτομα από όσα είχαν κλείσει ραντεβού και μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή εκεί, στάλθηκαν αντίστοιχα εμβόλια για να εμβολιασθούν οι επιπλέον που προσήλθαν.

Για τα πολλά επιβεβαιωμένα περιστατικά στην περιοχή της Κερύνειας, ο Αλί Πιλλί είπε ότι μελετούν διάφορα μέτρα, ενώ γίνονται εκτενείς διαγνωστικοί έλεγχοι εκεί, ειδικά σε Καραβά και Λάπηθο. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εν λόγω περιοχή, αφού συνεδριάσει η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών/μεταδοτικών νοσημάτων του υπουργείου υγείας» και ενημερωθεί η «κυβέρνηση» και οι τοπικοί φορείς.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο «δήμαρχος» Λαπήθου αλλά κι εκείνος του Καραβά είχαν ζητήσει τοπικό λοκντάουν για να περιοριστεί οι εξάπλωση του ιού.

Να σημειωθεί ότι στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας σε «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα και από την Δευτέρα είχε αρχίσει ο εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 80 ετών σε 5 εμβολιαστικά κέντρα στην Λευκωσία, την Κερύνεια, την Μόρφου, το Τρίκωμο και την Αμμόχωστο.

Ο εμβολιασμός είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου με το εμβόλιο Sinovac που η Τουρκία είχε αποστείλει την προηγούμενη (20.000 δόσεις) ενώ την περασμένη Δευτέρα, μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, δόθηκαν 1080 δόσεις Pfizer.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από ε/κ πηγές, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα δοθούν άλλες 1000 περίπου δόσεις του ίδιου εμβολίου, μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, στους Τ/κ. Αυτό θα επαναληφθεί σε δύο περίπου εβδομάδες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης 

Ακόμη ένας θάνατος λόγω Covid-19 στα κατεχόμενα

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Leave a reply