Οι μυστηριώδεις κεραίες του Κάβο Γκρέκο και η γεωπολιτική προβολή της Γαλλίας

Η χερσόνησος του Κάβο Γκρέκο, ένα από τα φυσικά διαμάντια των Κοκκινοχωριών, αποτελεί το νοτιοανατολικότερο σημείο της Κύπρου, του Ελληνισμού και της Ευρώπης. Για πολλές δεκαετίες, σε αυτό το σημείο, λειτουργούν επτά μυστηριώδεις κεραίες, γνωστές στην περιοχή ως «οι αντένες των  Γάλλων». Γύρω από αυτές τις εγκαταστάσεις αναπτύχθηκαν πολλοί μύθοι ως προς τους πραγματικούς σκοπούς και τη χρήση τους. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός πως δεν υπάρχουν σημάνσεις, πινακίδες ή σημαίες στην ερμητικά κλειστή περιοχή, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από το συρματόπλεγμα, που κατεβαίνει μέχρι τη θάλασσα.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως οι κεραίες τελικά θα αποσυναρμολογηθούν και η περιοχή θα δοθεί πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η «Σημερινή» ανοίγει σήμερα τον φάκελο Κάβο Γκρέκο με συναρπαστικές λεπτομέρειες για το ιστορικό των γαλλικών και αμερικανικών ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων και του Φάρου που προϋπήρχε στην περιοχή. Παράλληλα, ξετυλίγει το κουβάρι μερικών αρχαίων και σύγχρονων θρύλων για το «Ακρωτήρι Πηδάλιον», τους οποίους θυμούνται παλιοί Παραλιμνίτες και Αγιανναπίτες.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Διαβάστε ακόμη: 

Διπλό τουρκικό δόγμα μέσω Πενταμερούς: Διάλυση της ΚΔ και αναβάθμιση σχέσεων

Leave a reply