Οι Κολοκοτρωναίοι κι εμείς

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, θα εκφωνηθούν λόγοι, θα υπάρξουν συγκινητικές ενθυμήσεις των γεγονότων του 1821, θα υπογραμμισθούν ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των Ελλήνων τότε. Χρήσιμο, όμως, θα είναι να κάνουμε και μιαν αυτοκριτική και να προχωρήσουμε στους ανάλογους παραλληλισμούς, του 1821 με το 2021. Τότε και σήμερα. Ο εχθρός δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε που είχε τον Ελληνισμό κάτω από το γιαταγάνι του. Απλώς εμείς έχουμε αλλάξει άρδην σε σχέση με τους αγωνιστές του Εικοσιένα, που δεν λογάριασαν την υπεροπλία του κατακτητή και πολέμησαν με φοβερή αυταπάρνηση για την ελευθερία ή τον θάνατο.

Δεν έχουμε πια Κολοκοτρωναίους και Καραϊσκάκηδες και Κανάρηδες και Μπουμπουλίνες. Δεν έχουμε ούτε αρματολούς και κλέφτες. Έχουμε, όμως, αμαρτωλούς και κλέφτες-λαμόγια. Οι οπλαρχηγοί μας σήμερα δεν μπορούν να εμπνεύσουν τον λαό σε μια νέα Επανάσταση, ή, έστω, μια στοιχειώδη αντίσταση. Μπορεί οι οπλαρχηγοί μας να φοράνε ενίοτε... φουστανέλες, αλλά το κάνουνε μόνο όταν έχουμε εκλογές! Και η στάση τους απέναντι στον εχθρό χαρακτηρίζεται από μια διαχρονική ηττοπάθεια και υποχωρητικότητα.

Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον Κολοκοτρώνη να κάνει διερευνητικές συνομιλίες με τον Κιουταχή, ούτε τον Αθανάσιο Διάκο να κάνει σούβλες ειρήνης με τον Ομέρ Βρυώνη και να τρωγοπίνουν υπό το βλέμμα της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η δε Φιλική Εταιρεία θα μπορούσε σήμερα να λειτουργήσει μόνο ως... χρηματιστηριακή εταιρεία. Μα μήπως και στη νεολαία μας υπάρχει το αντίστοιχο των κλεφτόπουλων του Εικοσιένα; Η μόνη εμπειρία των νέων μας από μάχες είναι μέσω των... videogames. Κι αν ρωτήσεις κάποιον τι ξέρει για τον Χορό του Ζαλόγγου, το πιθανότερο είναι να σου απαντήσει ότι δεν ξέρει τίποτε, γιατί ο χορός αυτός δεν συνηθίζεται... στα κλαμπ. Όσο για τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Μεσολογγίου, πρέπει να πούμε ότι είμαστε κι εμείς σήμερα πολιορκημένοι, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη. Για την ακρίβεια, εμείς είμαστε... «Αμέριμνοι Πολιορκημένοι».

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Leave a reply