Μήνυμα αξιωματούχου ΠΟΥ για Ευρώπη:Το πιο ασφαλές είναι να μείνετε στο σπίτι

Το πιο ασφαλές αυτή τη στιγμή είναι να μείνετε στο σπίτι σας, αναφέρει ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Γκλούγκε σε μήνυμά του ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Γκλούγκε επεσήμανε πως η COVID-19 έχει δείξει ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας με κοινές εμπειρίες, για να σημειώσει πως παρά την φυσική απόσταση έχουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε και να δείξουμε ενδιαφέρον. "Τα πολλά εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στα δάκτυλά μας καθιστούν ευκολότερη την επικοινωνία. Η περίοδος των γιορτών είναι η τέλεια δικαιολογία για επανασύνδεση", σημείωσε.

Ανέφερε πως η μετάδοση του ιού παραμένει έντονη στην Ευρώπη και πως σημειώθηκαν σχεδόν 23 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού στην ήπειρο φέτος. Επεσήμανε πως από χθες πέραν του μισού εκατομμυρίου από αυτούς που επιβεβαιώθηκαν ότι μολύνθηκαν με τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από COVID-19 παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του χρόνου.

Σημειώνοντας πως η πανδημία ανάγκασε οικογένειες και κοινότητες να ζουν χωριστά, χρεοκόπησε επιχειρήσεις και στέρησε από ανθρώπους ευκαιρίες που πριν ένα χρόνο θεωρούνταν δεδομένες, είχε επίσης ως αποτέλεσμα μια αυξανόμενη κρίση για την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. "Η επίδρασή της στην ψυχική υγεία θα είναι μακροπρόθεσμη και ευρεία", πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως διεθνείς έρευνες που έγιναν στα αρχικά στάδια της πανδημίας αποκάλυψαν πως ένα τρίτο ή περισσότερο των ενηλίκων βιώνουν άγχος. Επίσης μια έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας έδειξε ότι η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα ένας στους δυο νέους από 18 μέχρι 29 ετών να είναι επιρρεπής σε κατάθλιψη και άγχος και ένας στους έξι να έχει πιθανόν επηρεαστεί. Επίσης έως και 20% των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη.

Ο κ. Γκλούγκε υπογράμμισε πως είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν βήματα για αντιμετώπιση της επίδρασης στη ψυχική υγεία των ατόμων και των κοινοτήτων με όποιο τρόπο αυτό είναι δυνατόν.

"Σε αυτή την περίοδο της προσφοράς, το να προστατεύσουμε τη δική μας ψυχική υγεία και ευημερία και να προάξουμε αυτή των άλλων είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να δώσουμε", ανέφερε.

Επεσήμανε πως αναμένουν να δουν ένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρές προκλήσεις σε ότι αφορά την ψυχική τους υγεία τους επόμενους μήνες, "Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη κρίση καλώ για κοινή δράση για να επενδύσουμε σε πιο ισχυρές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ειδικά σε αυτούς που προσφέρουν φροντίδα στην κοινότητα ή δίδουν φροντίδα με ψηφιακά μέσα ώστε να μειωθούν τα εμπόδια για ζωτική βοήθεια", ανέφερε.

"Έχουμε ακόμη λίγους μήνες θυσιών μπροστά μας και μπορούμε να συμπεριφερθούμε τώρα κατά τρόπο για τον οποίο να είμαστε συλλογικά περήφανοι", επεσήμανε ο κ. Γκλούγκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: New York Times: Όχι, δεν υπάρχει τσιπάκι μέσα στο εμβόλιο Pfizer/BioNTech

Leave a reply