Λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα προτείνει στην Λουτ ο Τατάρ

Την θέση ότι η λύση του Κυπριακού με την αρχή της κυριαρχικής ισότητας στην βάση του καθεστώτος διεθνούς κυριαρχίας των δύο κρατών, θα φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στην Κύπρο και την περιοχή, θα μεταφέρει στην Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ερσίν Τατάρ.

Διαβάστε ακόμη: Την ετοιμότητά του για πενταμερή εξέφρασε στη Λουτ ο ΠτΔ

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή με πηγές από το «προεδρικό» ενόψει της συνάντησης του Τ/κ ηγέτη σήμερα με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Η μη λύση στην Κύπρο έχει σοβαρή αρνητική επιρροή στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και το νησί, αναφέρεται στο δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η στάση της ε/κ πλευράς εμποδίζει επίσης τη συνεργασία που μπορεί να γίνει στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου, ο κ. Τατάρ θα προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό επί 52 χρόνια λόγω της ε/κ αδιαλλαξίας και ότι δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε περίπτωση που η μία πλευρά εξασφαλίσει υπεροχή έναντι της άλλης. Ούτε στην περιοχή ούτε στην Κύπρο θα φέρει ηρεμία μια συμφωνία στη βάση της υπεροχής της ελληνοκυπριακής πλευράς, προστίθεται.

Ο Ερσίν Τατάρ θα επαναλάβει την θέση ότι δεν τίθεται θέμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν  στο Κραν Μοντάνα και ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει εκ νέου λύση ομοσπονδίας. Θα εξηγηθεί με αποφασιστικότητα, αναφέρεται, ότι μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών με ίσο διεθνές καθεστώς θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εκτός αυτής της βάσης δεν θα έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΓΤΠ, στον τ/κ Τύπο αναφέρεται ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ κάλεσε τα ΗΕ να «ενθαρρύνουν» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη  να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Σε δήλωση χθες ενόψει των επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Σανέρ είπε ότι «αποτελεί πραγματικότητα» η ύπαρξη δύο χωριστών κυρίαρχων ίσων λαών στην Κύπρο και «αυτό που πρέπει να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι, με βάση αυτή την πραγματικότητα, να συμβάλουν με νέες προσεγγίσεις σε μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και την επίτευξη συνεργασίας, εγκαταλείποντας την στάση που δεν συμβάλλει στην λύση». 

Ο κ. Σανέρ υποστήριξε ότι όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι θέλει ομοσπονδία στοχεύει να υποβιβάσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε μειονότητα με συγκεκριμένα δικαιώματα, να διώξει την Τουρκία από την Κύπρο και να αφήσει ανοικτό τον δρόμο για ένωση με την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι αυτό το έδειξε και το 2017 στο Κραν Μοντάνα η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν ανάγκασε τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ομοσπονδιακή λύση με τους Ελληνοκύπριους που έχουν τέτοια νοοτροπία.

Σύμφωνα με τον κ. Σανέρ, οι συναντήσεις που έγιναν από τότε έδειξαν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία. Ισχυρίστηκε ότι απόδειξη του γεγονότος ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας είναι το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών, υπαναχώρησε μετά από αντιδράσεις από το «κομμουνιστικό ΑΚΕΛ που θεωρείται φιλειρηνικό» και το «φασιστικό ΕΛΑΜ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Leave a reply