Λίστα Γιωρκάτζη: Ποιο το ενδεχόμενο για αγωγών για προσωπικά δεδομένα

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος μίλησε για τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και για το ενδεχόμενο αγωγών κατά της Βουλής.

Αρχικά ανέφερε ότι η δική του γνωμάτευση αφορούσε πως η Βουλή θα μπορούσε να ενεργήσει όσο το δυνατόν, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Πρόσθεσε ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τα προσωπικά δεδομένα τυγχάνουν προστασίας, αλλά η δημοσιοποίηση τους οφείλει να είναι αποτέλεσμα στάθμισης. «Αν υπάρξει δημοσιοποίηση χωρίς στάθμιση τότε υπάρχει νομικό λάθος, αλλά αν προβείς σε στάθμιση και καταλήξεις ότι είναι για το δημόσιο συμφέρον τότε η δημοσιοποίηση δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα».

Εξήγησε ότι το δημόσιο συμφέρον στην περίπτωση της λίστας Γιωρκάτζη, ήταν η απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει δεδομένα τα οποία σχετίζονται με εκείνους που κυβερνούν.

Διευκρίνισε ότι το τραπεζικό απόρρητο θα παραβιαζόταν αν κάποιος πήγαινε στη τράπεζα και έπαιρνε στοιχεία για τρίτο άτομο. «Στην περίπτωση μας η αρμόδια αρχή πήγε στις τράπεζες και ζήτησε τα στοιχεία. Η αρμόδια αρχή δεν παρανομεί όταν παίρνει τέτοια στοιχεία». Συμπλήρωσε ότι ούτε η Βουλή δεν τα πήρε παράνομα γιατί τις τα έστειλε η Βουλή.

Παράλληλα, είπε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, κατά της Βουλής δεν μπορεί να υπάρξει δικαστική διαδικασία, αλλά και ούτε κατά των βουλευτών καθώς καλύπτονται από την ασυλία. «Εάν όμως η Κεντρική Τράπεζα ενήργησε με τρόπο που δεν έπρεπε, τότε μπορούν να κινηθούν νομικές διαδικασίες». Επεσήμανε ότι όσοι θα κινηθούν με αγωγές πρέπει να εξετάσουν αν η Κεντρική Τράπεζα ενήργησε πέρα από τις εξουσίες της.

Τέλος μίλησε και για τα ΜΜΕ  τα οποία δημοσίευσαν μέρος της λίστας Γιωρκάτζη, διευκρινίζοντας ότι είναι θέμα αναπαραγωγής. «Η αναπαραγωγή καλύπτεται σε περιπτώσεις δυσφήμησης στο αστικό δίκαιο».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Δημοσιοποιήθηκε η «Λίστα Γιωρκάτζη» - Δείτε την αυτούσια

Τα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Γιωρκάτζη (ΒΙΝΤΕΟ)

Leave a reply