Η υπερψήφιση ή καταψήφιση του προϋπολογισμού στη συζήτηση στην Ολομέλεια

Με επίκεντρο την υπερψήφιση ή καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 συνεχίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κορυφαίο νόμο του κράτους. Μέχρι της παρούσας δεν κατέστη ξεκάθαρο αν τελικά ο Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί.

Διαδικαστικά ξεκίνησε η ψηφοφορία των τροπολογιών επί του προϋπολογισμού που αφορούν αποκοπές και δεσμεύσεις κονδυλίων και ακολούθως θα τεθεί σε ψηφοφορία ο προϋπολογισμός. Όταν ολοκληρωθεί η συνεδρία συζήτησης του προϋπολογισμού θα ακολουθήσει νέα συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με νομοθετικό περιεχόμενο.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία απουσιάζουν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, οι οποίοι τελούν υπό αυτοπεριορισμό και ως εκ τούτου οι διαθέσιμες ψήφοι είναι 53.

Πρώτη πήρε το λόγο η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου που δήλωσε ότι καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό. Αφού ανέφερε πως οι εκκλήσεις του Υπουργού Οικονομικών για υπερψήφιση του Προϋπολογισμού ώστε να αποφευχθεί η παράλυση του κράτους, δεν μας απασχολεί καθώς η παράλυση του κράτους χρονίζει. Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη εκτός από τυφλή είναι και παράλυτη και επικαλέστηκε αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Είπε πως αναμένονταν η πανδημία να αποτελέσει ευκαιρία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η οποία δεν ήρθε. Διερωτήθηκε περαιτέρω για πόσα χρόνια η κοινωνία θα αναμένει την απονομή δικαιοσύνης για τα μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνισαν τον τόπο.

Η κ. Θεολόγου παρατήρησε πως οι αποφάσεις του Εφόρου Φορολογίας είναι άκυρες, οι οφειλέτες δεν θα πληρώσουν και δεν θα εξασφαλιστούν τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί. Ο παράτυπος διορισμός ενός και μόνο ατόμου κινδυνεύει να τινάξει τον Προϋπολογισμό στον αέρα συνέχισε αναφέροντας ότι το κράτος είναι παράλυτο όταν απαιτούνται   για να παραχωρηθεί το ανεργιακό επίδομα 6 μήνες και διυλίζουν τον κώνωπα για 480 ευρώ στους ευάλωτους. Η κοινωνία φωνάζει όχι επειδή δεν έχει να κάνει κάτι άλλο να κάνει, αλλά και επειδή πεινά, είπε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε λίγους μήνες θα βρεθούν και στο δρόμο πολίτες λόγω εξώσεων.

Ο Άγγελος Βότσης της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων αναφέροντας ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του Προϋπολογισμού με άδοξο τρόπο, ζήτησε να υπάρξει κατάληξη της Βουλής και να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη, σήμερα. Ανέφερε ότι γνωμάτευση του νομικού τμήματος της Βουλής αποφαίνεται ότι μόνο λειτουργικές δαπάνες μπορούν να γίνουν από το δωδεκατημόριο που δυνατό να εγκριθεί. Πρόσθεσε ότι στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι δεν πέφτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αν δεν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός.  Ο κ. Βότσης άρχισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι η Συνεργασία δηλώνει ότι εργάζεται για τη λύση ομοσπονδίας σε ένα και μόνο κανονικό κράτος χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.  Σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι η αβεβαιότητα είναι δεδομένη ενόσω διαρκεί η πανδημία και υγειονομική κρίση. Έχουμε την ευκαιρία μέσα από τον Προϋπολογισμό για  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συνέχισε προσθέτοντας ότι η Βουλή έκανε τεράστια προσπάθεια για να εκπονηθεί και εφαρμοστεί το σχέδιο Εστία.

Προχωρούμε ως Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με πρόταση νόμου που θα δώσει ανάσα στους καλοπληρωτές δανειολήπτες που συναντούν δυσκολίες, ανέφερε προσθέτοντας ότι έχουμε 3 ψήφους δεδομένες και ζητούμε νομοθετήματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής από τις αρμόδιες Επιτροπές στις οποίες χρονίζουν. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να βρεθεί λύση στην κρίση που σοβεί μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή – Γενικού Εισαγγελέα και ρώτησε τον Πρόεδρο της Βουλής αν μπορεί η Βουλή να οδηγήσει το θέμα στο Ανώτατο για απόφαση, αφού ούτε ο Γενικός Ελεγκτής, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας αποτείνονται στο Ανώτατο για να βρεθεί λύση.

Ο Λίνος Παπαγιάννης στη δική του τοποθέτηση είπε πως η επαρχία Αμμοχώστου με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης κατέστη επαρχία β΄ κατηγορίας, που μεταξύ άλλων έμεινε χωρίς νοσοκομείο. Καμμιά πολιτική δύναμη δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο που συζητήθηκε για να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε και ανέφερε ότι κάποιοι τον Δεκέμβρη θα πάρουν 10.000 ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι θα περιμένουν για 400 ευρώ. Αναφορικά με την πανδημία και τη μεθόδευση για υποχρεωτικό εμβόλιο μετά την τρομοκρατία και τρομολαγνεία που εφαρμόστηκε, όπως είπε ο κ. Παπαγιάννης, η απάντηση μας θα είναι : «Οχι Κύριοι δεν θα πάρουμε». Έκανε λόγο για κούφιες υποσχέσεις προς ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο όπως οι αορίστου που ακόμα αναμένουν να υλοποιηθούν.

Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε περαιτέρω ότι η Βουλή θα ψηφίσει 40 τροπολογίες που θα διορθώσουν μικρές αδικίες και θα επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές. Ανέφερε ακόμα πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγαινε στο Κραν Μοντανά θα μπορούσε το ΔΗΚΟ να αποτρέψει το Κραν Μοντανά με καταψήφιση του Προϋπολογισμού κάτι που δεν έπραξε. Είπε ακόμα πως αιτήματα του ΕΛΑΜ περιλήφθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και αντικρούοντας τη θέση ότι το ΕΛΑΜ είναι παρακλάδι του ΔΗΣΥ είπε, μεταξύ άλλων πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πριμοδότησαν την ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές ώστε να μην μπει το ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους  ανέφερε ότι το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά που είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος από το 1974 και μετά. Πρόσθεσε πως η κρίση μεταξύ άλλων θα οδηγήσει επιχειρήσεις στα όρια της απόγνωσης και της πτώχευσης.  Ανέφερε ότι ο παγκόσμιος οικονομικός κυκλώνας θα επηρεάσει και την Κύπρο, η οποία από την άλλη έχει η στήριξη της ΕΕ, όμως πρέπει να ετοιμάσει το σχέδιο ανάκαμψης που παρέχει τη δυνατότητα απορρόφησης 2,7 δις ευρώ, συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε στη μείωση των επιδομάτων προς τους φοιτητές, σε αυθαιρεσίες των τραπεζών που θα επιφέρουν τραγικές συνέπειες. Κάλεσε τους Βουλευτές να είναι ειλικρινείς να παραμερίσουν τα επουσιώδη και να εστιάσουν στα ουσιώδη και σε προβληματισμό. Πρόσθεσε ότι η σήψη και η διαφθορά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νόμους και διαδικασίες.

Είπε ακόμα πως πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο εισόδημα και να αυξηθεί η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι το σχέδιο Εστία απέτυχε και απαιτείται νέο βελτιωμένο σχέδιο διατυπώνοντας ικανοποίηση για αποδοχή της εισήγησης για ρύθμισης κατώτατης σύνταξης στα 710 ευρώ για μονήρη συνταξιούχο.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κρίση εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση θεσμών  δεκαπλασιάζει το φορτίο στους ώμους των πολιτών. Αναφέρθηκε σε δίμηνη ακατάσχετη λασπολογία σε βάρος του ΔΗΚΟ, που ζήτησε να απαιτήσουμε πρακτικά και όχι φραστικά έλεγχο, διαφάνεια, κάθαρση. Απευθυνόμενη  προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ παρατήρησε πως δεν υποβλήθηκαν από μέρους του κυβερνώντος κόμματος προτάσεις προς εφαρμογή της διαφάνειας επειδή όπως είπε πέρα από τα μεγάλα λόγια, αυτό που ζητάτε από εμάς είναι διευκόλυνση στη συγκάλυψη των σκανδάλων. Αυτό που ζητάτε από το ΔΗΚΟ να βάλει τον τόπο και τον λαό πάνω από τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα, έπρεπε να το ζητήσετε από την Κυβέρνηση σας, επειδή το ΔΗΚΟ διαχρονικά θέτει τον τόπο πάνω από όλα, συνέχισε.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να αλλάξει το μοντέλο της οικονομίας.  Παρατήρησε επίσης ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε στη βάση της εκτίμησης ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, γεγονός που θέτει τον προϋπολογισμό οικοδόμημα στην άμμο. Ανέφερε ότι στα Δικαστήριο επικρατεί μεσαίωνας, καίγονται και χάνονται φάκελοι και η Κυβέρνηση αναφέρεται σε τεχνολογία και αναβάθμιση και έθεσε σειρά ερωτημάτων για μεγάλα προβλήματα που αναμένουν λύσεις. Η κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης ότι το Κυπριακό βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από το 1974 και μετά.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, χαρακτήρισε μελοδραματική την ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ και διερωτήθηκε τι είδους υποσχέσεις πήρε το ΕΛΑΜ κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ποιες άλλες υποσχέσεις δόθηκαν κάτω από το τραπέζι προκειμένου να συλλέξουν τις απαιτούμενες ψήφους για να «περάσει» ο προϋπολογισμός.  Αναφέροντας ότι παρατηρήθηκε κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού  στάση και συμπεριφορά που περιείχε ύβρεις, παρέθεσε αντιφάσεις σε δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε πως αποτελεί ερώτημα αν ο ΔΗΣΥ επιθυμεί πραγματικά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, όταν δεν επιδιώχθηκε κατά τους δύο μήνες συζήτησης του Προϋπολογισμού διάλογος και συναίνεση και ανέμενε την τελευταία ημέρα.  Αναφέρθηκε στο σκάνδαλο για τον Συνεργατισμό και σε σειρά άλλων ενεργειών και διαχείριση ζητημάτων που συνιστούν πλήγματα προς τους θεσμούς του κράτους,  όπως οι πρώην Κεντρικοί Τραπεζίτες, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας και έκανε λόγο για απαξίωση της Κυβέρνησης προς όποια κοινωνική και επαγγελματική ομάδα να διεκδικήσει το όποιο δικαίωμα. Διερωτήθηκε πόσο ψηλά είναι αυτοί που καίγονται ώστε να επιτρέψουν να συμβεί η συντέλεια του κόσμου (καταψήφιση του Προϋπολογισμού) προκειμένου να μην παραδοθούν οι φάκελοι όπως ζητά το ΔΗΚΟ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης άρχισε την τοποθέτηση του απαγγέλοντας Καβάφη. Πρόσθεσε πως την ώρα που ο Ερντογάν πατούσε τα άγια χώματα της Βασιλεύουσας εμείς ερίζαμε ρίχνοντας λάσπη ο ένας στον άλλο. Διατύπωσε τη θέση ότι η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού μετατράπηκε σε καθαρτήριο, όχι των αμαρτημάτων αυτών που τον κατέστησαν καθαρτήριο, αλλά των αμαρτημάτων των άλλων. Ο κ. Τορναρίτης είπε πως με βάση σχετικό σημείωμα της Βουλής σε περίπτωση μη έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού το κράτος ουσιαστικά θα παραλύσει αφού εκτός από τον δημόσιο τομέα θα επηρεαστεί, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου, δεν θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπάλληλων και δεν θα πληρώνονται οι λογαριασμοί του κράτους για ουσιώδεις υπηρεσίες.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμα πως ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο Γενικός Ελεγκτής είναι γιατί τόσα χρόνια δεν ζήτησε τα στοιχεία που αφορούν τις πολιτογραφήσεις, προσθέτοντας πως ο Γενικός Ελεγκτής όπως και η Κυβέρνηση έχουν τον ίδιο νομικό σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η στάση του ΔΗΚΟ ενδεχομένως να εδράζεται στη δημοφιλία του Γενικού Ελεγκτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε σχέση με τη διαφθορά εξέφρασε την άποψη ότι σε όλους τους κομματικούς χώρους υπάρχουν αμαρτωλοί και αναμάρτητοι.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Σ'εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρία της Βουλής για τον προϋπολογισμό

Leave a reply