Η Ελλάδα αναμένει επίσημη πρόσκληση Τουρκίας για έναρξη διερευνητικών επαφών

Την θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, επί της μόνης διαφοράς του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λισαβόνα.

Διατυπώνοντας την φράση ότι είναι η στιγμή «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας.

«Όταν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές και εκφράζω την ελπίδα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών οφείλει να είναι «το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, το 2021 μπορεί να είναι ένα έτος όταν θα υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, υπογραμμίζοντας οι απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους σηματοδοτούν μια απειλή και για ολόκληρη την ΕΕ.

Παράλληλα, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η επιδίωξη μιας παραγωγικής σχέσης με την Τουρκία, καθώς αυτή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γείτονες της ΕΕ, με μια μεγάλη τουρκική κοινότητα να διαβιεί και εντός της ΕΕ.

«Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να φτάσουμε το Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα, μια νέα σχέση με την Τουρκία, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Κόστα.

Διαβάστε επίσης 

Η Αθήνα δεν έχει λάβει πρόσκληση για διερευνητικές, λέει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Leave a reply