Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία για μεταβατική εκτελεστική αρχή στη Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της χαιρετίζουν τη συμφωνία του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) σχετικά με μια μεταβατική ενωτική αρχή για τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος των 27, σχετικά με το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη Διαδικασία του Βερολίνου και στο δρόμο που θα οδηγήσει τη χώρα στις εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου Προεδρίας, Mohammad Younes Menfi, και τον νέο Πρωθυπουργό, Abdul Hamid Mohammed Dbeibah, και τονίζουμε την ανάγκη για γρήγορο σχηματισμό μιας νέας, χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνησης που θα εργαστεί για την εθνική συμφιλίωση και ενοποίηση της χώρας", αναφέρει ο Μπορέλ.

"Ενθαρρύνουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να υπερψηφίσει τα αποτελέσματα του LPDF σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στον Οδικό Χάρτη που ενέκρινε το LPDF στην Τύνιδα τον Νοέμβριο του 2020", τονίζει.

"Από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, η Λιβύη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας, μεταξύ άλλων μέσω του ανοίγματος εκ νέου του ενεργειακού τομέα, της εθνικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020, του οδικού χάρτη για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 και τώρα η επιλογή μια μεταβατική ενοποιημένη εκτελεστική αρχή", αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Προσθέτει ότι η ΕΕ επιδοκιμάζει τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν τα μέλη του LPDF και η ομάδα της UNSMIL να επιτύχουν μια πολιτική λύση με διαπραγμάτευση, χωρίς αποκλεισμούς και υπό την ηγεσία της Λιβύης και να δημιουργήσουν συνθήκες για εθνική ενότητα, δικαιοσύνη και συμφιλίωση.

"Αναγνωρίζουμε τη βούληση που εξέφρασε το LPDF να παραμείνει αφοσιωμένο στην υποστήριξη της έγκαιρης εφαρμογής των αποφάσεων που επιτεύχθηκαν στη Γενεύη. Χαιρετίζουμε επίσης την αποφασιστικότητα να διασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη των γυναικών στη νέα κυβέρνηση και ενθαρρύνουμε την ίση συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διαδικασία", σημειώνει..

Επισημαίνει ακόμα ότι η ΕΕ προτρέπει όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης σε όλη τη χώρα και όλα τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας να επιδείξουν ισχυρή αποφασιστικότητα στην υποστήριξη της μεταβατικής ενοποιημένης εκτελεστικής αρχής, προς το συμφέρον της σταθεροποίησης της χώρας και της εθνικής συμφιλίωσης.

Από την άποψη αυτή, η ΕΕ υπενθυμίζει το μέσο κυρώσεων κατά όσων τη διαταράξουν.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η εξασφάλιση έγκαιρης προετοιμασίας για τις εθνικές εκλογές πρέπει τώρα να είναι η κύρια προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των απαραίτητων εκλογικών νόμων και της συνταγματικής της βάσης, της συγκεκριμένης εφαρμογής όλων των διατάξεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου και των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ξεκινώντας από την ενοποίηση όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

"Η ΕΕ θα είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτήν τη διαδικασία και καλεί όλους τους Λιβύους και τους διεθνείς φορείς να το πράξουν σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία", αναφέρει.

Επιπλέον, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, του σεβασμού του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών και της απόσυρσης όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων , σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. "Κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση είναι απαράδεκτη", καταλήγει ο Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης 

Δώδεκα πράκτορες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στην Κεντρική Σομαλία

Πηγή: ΚΥΠΕ

Leave a reply