Ζητά εξηγήσεις η Κομισιόν για ΦΠΑ κατοικιών που ανήκουν σε επενδυτές (ΒΙΝΤΕΟ)

 Εξηγήσεις ετοιμάζεται να ζητήσει από τις κυπριακές Αρχές η Κομισιόν μετά το εύρημα του Γενικού Ελεγκτή ότι οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους επενδυτές, υπάγονταν σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 5%, για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα, και όχι σε 19%.

Όπως αναφέρεται σε απαντητική επιστολή στον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη:

«Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις κυπριακές αρχές για να λάβει πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω θέμα. Εάν κριθεί σκόπιμο, μπορεί να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ».

Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ χρεωνόταν βάσει νόμου που αποβλέπει σε κοινωνικές διευκολύνσεις. 

«Όσον αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το άρθρο 98 της οδηγίας ΦΠΑ προβλέπει χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ μόνο για την παράδοση, ανέγερση, ανακαίνιση και μετασκευή κατοικιών στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και όχι στο πλαίσιο επενδυτικής πολιτικής, όπως στην περίπτωση της απόκτησης ιθαγένειας μέσω επενδυτικού προγράμματος».

Ο Γενικός Ελεγκτής εξήγησε στην κατάθεσή του στην Ερευνητική για το σκάνδαλο των διαβατηρίων και τα ευρήματά του για τις πολιτογραφήσεις του καζίνου, λέγοντας ότι υπήρξε παραπλάνηση και της Βουλής.

«Πρέπει να εξηγήσει κάποιος γιατί μια εταιρεία, η οποία συνεβλήθη με το κράτος και έχει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις, εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον εάν της παραχωρήσω σε στελέχη της 18 διαβατήρια».

«Στην βάση του οποιουδήποτε κριτηρίου και να είχαν πολιτογραφηθεί, θα έπρεπε να είχαν εν πάση περιπτώσει ακίνητη ιδιοκτησία. Και δεν είχαν».
Στο πλαίσιο της κατάθεσης ηγέρθηκαν και οι ανησυχίες της επιτροπής.

«Εάν αύριο η Ερευνητική Επιτροπή αυτή καταλήξει σε αντίθετα συμπεράσματα από τα δικά σας κύριε Μιχαηλίδη, δεν θα έρθει η κοινή γνώμη, η οποία διψά για υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής κτλ, δεν θα έρθει να πει ότι αυτή η Ερευνητική Επιτροπή ενήργησε μεροληπτικά, με σκοπό να εξυπηρετήσει αλλότρια κίνητρα;», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μύρωνας Νικολάτος.

«Μπορεί ο πολίτης να πει θεωρώ ότι είναι εντελώς λάθος αυτά που έγραψε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Και εμείς έχουμε αυτό το θέμα και εναπόκειται στον κάθε ένα, αυτό το οποίο διατυπώνει στο πόρισμά του, να το τεκμηριώνει επαρκώς για να θεωρεί ότι μπορεί να σταθεί στη βάσανο της αντικειμενικής κριτικής και της σύγκρισης με οποιοδήποτε άλλο πόρισμα», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε καταθέσει την 1η Δεκεμβρίου του 2020.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Στη δημοσιότητα η κατάθεση Γ. Ελεγκτή στην Ερευνητική για Πολιτογραφήσεις

Πρόταση για ξήλωμα του πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΒΙΝΤΕΟ)

Leave a reply