Ερντογάν προς ΕΕ: Κάποιες χώρες δημιουργούν προσκόμματα

Το άνοιγμα από την Άγκυρα προς την Ευρώπη συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη. 

Χθες το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η ΕΕ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας και ότι το μέλλον της Τουρκίας το βλέπουν μόνο στην Ευρώπη.

Μία δήλωση που είχε κάνει και τον περασμένο Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας τη στροφή της Άγκυρας προς την Ευρώπη μετά από πολύ καιρό.

Βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και βολές κατά Ελλάδας και Κύπρου, κάνοντας λόγος για «καπρίτσια» ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία προκαλούν τεχνητά προβλήματα και προσκόμματα στο να βελτιωθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων, ούτε και για την κοινή γεωγραφία.

Το πιο σημαντικό εργαλείο, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να ξεκινήσει μια θετική ατζέντα -σε πρώτο στάδιο- θα ήταν η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, δηλ. η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το 2021 προσφέρει μια παραγωγική ατμόσφαιρα για νέα συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης.

Δήλωσε επιπλέον ότι η Τελωνειακή Ένωση πρέπει να επικαιροποιηθεί, ότι πρέπει να παρασχεθεί απελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες και ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν βήματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, να λειτουργήσουν εκ νέου οι μηχανισμοί διαβούλευσης και να τερματιστούν οι ενέργειες και η ρητορική του αποκλεισμού και των διακρίσεων κατά της Τουρκίας, η οποία, σημείωσε, πέραν από γειτονική χώρα, είναι και υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στην κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θεωρεί επωφελή την επανέναρξη τακτικών συνόδων κορυφής Τουρκίας-ΕΕ και συναντήσεων υψηλού επιπέδου για διάλογο.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς την Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε σήμερα μήνυμα μέσω τουίτερ, στο οποίο αναφέρει ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και στη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ στις 21 Ιανουαρίου για να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και αποτελεσματικός διάλογος με την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Μπορέλ: Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία

Leave a reply