Εμβόλιο Johnson&Johnson: Αποτελεσματικότητα 66% έναντι του κορωνοϊού

Αποτελεσματικότητα της τάξης του 66% έδειξε το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson’s έναντι της λοίμωξης από κορωνοϊό, με 85% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και 100% στην αποφυγή νοσηλείας και θανάτου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία από την μεγάλη κλινική δοκιμή Φάσης 3 του εμβολιαστικού της σκευάσματος.

Με βάση τα αποτελέσματα, η J&J σχεδιάζει να ζητήσει άμεσα άδεια έκτακτης χρήσης του εμβολίου της στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο φαρμακευτικός κολοσσός υπολογίζει ότι η έγκριση του σκευάσματός της θα ληφθεί μέσα στον Μάρτιο, χωρίς να έχει διευκρινίσει πόσες δόσεις θα έχει διαθέσιμες άμεσα, αν και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν 100 εκατομμύρια δόσεις μέσα στο α' εξάμηνο του 2021.

Εάν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, το εμβόλιο της Johnson&Johnson ενδέχεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να δοθεί τέλος στην πανδημία. Τα ανταγωνιστικά εμβόλια των Moderna και Pfizer σημειώνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ωστόσο απαιτούν δύο δόσεις πριν δώσουν το μάξιμουν αποτέλεσμά τους. Το εμβόλιο της J&J, επίσης, μπορεί να διατηρηθεί περίπου τρεις μήνες σε απλή ψύξη, ενώ εκείνα των Pfizer και Moderna χρειάζονται κατάψυξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

"Πρόκειται για μία και μόνη δόση που μπορεί να χορηγηθεί εύκολα και προστατεύει απόλυτα έναντι αυτού που φοβόμαστε, δηλαδή του να βρεθεί κανείς σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου ή και σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας", ανέφερε  ο Mathai Mammen, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου της J&J, σε συνέντευξή του. "Θα αλλάξει την ίδια τη φύση της ασθένειας".

Πηγή: Capital
 

Leave a reply