Εμβολίο Novavax: Η ΕΕ ολοκληρώνει τις συνομιλίες για αγορά ως 200 εκατ. δόσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τις προκαταρτικές συνομιλίες με την αμερικανική εταιρία Novavax για να εξασφαλίσει έως 200 εκατ. δόσεις από το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Το προβλεπόμενο συμβόλαιο δίνει τη δυνατότητα τα κράτη-μέλη να αγοράσουν 100 εκατ. δόσεις με την οψιόν για την αγορά ακόμα 100 εκατ. δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ολοκλήρωση των προκαταρκτικών συνομιλιών ανοίγει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση ενός συμβολαίου με τη Novavax, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει εβδομάδες ή μήνες.

Η πιθανή συμφωνία με τη Novavax θα είναι η έβδομη που θα συνάψει η ΕΕ με παρασκευάστριες εταιρίες για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Ανακοινώνω με ιδιαίτερη χαρά ότι συνεχίζουμε να διευρύνουμε το πακέτο διαφορετικών εμβολίων μας. Το σημερινό βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας με τη Novavax καταδεικνύει τη δέσμευση της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι διερευνούνται όλες οι πιθανές επιλογές για την πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Η πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια θα οδηγήσει σε επαρκή κάλυψη για την εξάλειψη της πανδημίας.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Σύντομα θα προσθέσουμε ένα έβδομο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο στο πακέτο των εμβολίων μας, αυξάνοντας συνεπώς τις πιθανότητες να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμα να αρχίσουν να διανέμουν μερικά από αυτά ήδη από τις αρχές του 2021, μόλις αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο εμβολιασμός θα καθορίσει τον τρόπο ζωής και εργασίας μας το 2021. Καθώς οδεύουμε προς την εορταστική περίοδο, ζητούμε από τους πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της πανδημίας. Όλοι πρέπει να παίξουν το ρόλο τους ώστε να αποφευχθεί η πιθανή αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς περιμένουμε το εμβόλιο.»

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ: Στις 27,28 και 29 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Έρευνες-Covid19: Ένας στους επτά ασθενείς εισήλθε ξανά σε νοσοκομείο ή πέθανε

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a reply