Εκτελεστικός Διευθυντής ΑΑΕΚ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές

Μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ ανάμεσα στο μαθητικό πληθυσμό διαπιστώνει η Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, με βάση πανευρωπαϊκή έρευνα μαθητικού πληθυσμού, η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές στην Κύπρο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2021, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Κωνσταντίνος Στυλιανού, είπε ότι στην προηγούμενη έρευνα η Κύπρος βρισκόταν στην τρίτη θέση στην επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από 4 ποτά) ανάμεσα στους μαθητές Λυκείων.

Σημείωσε πως η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές στην Κύπρο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και είμαστε δραματικά πιο πάνω από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ακόμα ότι παρατηρείται μείωση του συμβατικού καπνίσματος ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό, ωστόσο, έχουν αυξηθεί άλλες μορφές καπνίσματος όπως είναι το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και του ναργιλέ, που είναι εξίσου επικίνδυνα.

Επίσης, σημείωσε ότι προκαλεί ανησυχία και η αύξηση της πειραματικής χρήσης κάνναβης.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της  Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου προβλέπει δαπάνες €3.180.000 εκατομμυρίων από τα οποία τα €2.470.000 εκατομμύρια προέρχονται από κρατική χορηγία.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, εξέφρασε ικανοποίηση για τις δράσεις που έχει προωθήσει η Αρχή, «ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και την αποστολή κατευθυντήριων γραμμών σε όλες τις δομές, ώστε να εφαρμόζεται ομοιόμορφα η στήριξη προς τα άτομα, που έχουν εξάρτηση από ουσίες».

Όπως πρόσθεσε κατά την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Υγείας «μεγάλη μάστιγα παραμένει η χρήση των ναρκωτικών σε όλα τα επίπεδα στην Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα ανάμεσα στα σχολεία, παρόλο που η εικόνα της Κύπρου παραμένει χαμηλή σε σχέση με το ευρωπαϊκό επίπεδο, εντούτοις παραμένει εξαιρετικά σοβαρή σε σχέση με τα δεδομένα της Κύπρου και ιδιαίτερα έχουμε ενημερωθεί για την αύξηση της χρήσης της κάνναβης περιστασιακά, σε πειραματικό επίπεδο από τους νέους».

Πρόσθεσε ότι «θετικό είναι και το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα ζητούν στήριξη στις συγκεκριμένες δομές και όλα τα επίπεδα των εξαρτήσεων», σημειώνοντας ότι «είναι πάρα πολύ θετικό ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζουμε όλοι με τις συνέπειες του εγκλεισμού».

Εξάλλου, η κ. Ορφανίδου χαιρέτισε την πρωτοποριακή ιδέα που προωθείται από την Αρχή, τo «One Stop Center» για την παροχή στήριξης σε άτομα με εξαρτήσεις.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, είπε πως το κόμμα του στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο της Αρχής και εξαίροντας το έργο της έκανε λόγο για «προμετωπίδα» και «δίχτυ προστασίας της υγείας το λαού και της νέας γενιάς».

«Οι εξαρτησιογόνες ουσίες πλέον επηρεάζουν και οριζόντια και κάθετα ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής κοινωνίας. Χρειάζεται ειδικότερα στο θέμα των ναρκωτικών να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προστασίας το λαού μας», είπε.

Σημείωσε ακόμα πως «τα ναρκωτικά εξελίσσονται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κυπριακή κοινωνία και ειδικά της νέας γενιάς», ενώ κάλεσε το κράτος, την Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία, όπως δημιουργήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να στηρίξουν ακόμα πιο δυνατά την Αρχή δημιουργώντας υποδομές για όλο τον κόσμο, ώστε να θωρακιστεί η νέα γενιά και ευρύτερα η κοινωνία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε πως η Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου εξακολουθεί να παραμένει απελπίστηκα υποστελεχωμένη παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Συμβουλίου της Αρχής.

Σημείωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το θέμα των απαρχαιωμένων μηχανημάτων  στις εισόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε γίνεται ενδελεχής για αποτροπή της εισόδου εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία: 4 νέες υποθέσεις σεξ. παρενόχλησης στην Κύπρο από το ίδιο πρόσωπο

 Η Ελευθερίου κατήγγειλε την κακοποίηση που δέχτηκε μετά από συζήτηση με YΠΔΙ

Συνεχίζει η αστυνομία τις έρευνες για εντοπισμό της 70χρονης στη Λάρνακα

Leave a reply