ΕΚΙΦ: Ζητά στρατηγικές και εργαλεία πρόληψης από την πολιτεία

H πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει στρατηγικές και εργαλεία, που θα οδηγούν στην ενημέρωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ).

Διαβάστε ακόμη: Αστυνομία: Αξιολογεί τα επόμενα βήματα μετά την καταγγελία της Ελευθερίου

Παράλληλα συγχαίρει την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου για το θάρρος και τη γενναιότητα της να καταγγείλει και να κατονομάσει τη σεξουαλική της κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού. 

«Η καταγγελία της Σοφίας, στις 14 Ιανουαρίου 2021, διέλυσε το πέπλο της σιωπής, που κάλυπτε τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση γυναικών, κοριτσιών και αγοριών στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ως αποτέλεσμα, οι επώνυμες καταγγελίες γυναικών στην Ελλάδα και την Κύπρο διαδέχονται η μια την άλλη ως χιονοστιβάδα», αναφέρεται.

Δυστυχώς, προσθέτει, η δημόσια καταγγελία από τηλεοράσεως της Κύπριας αθλήτριας Άντρης Ελευθερίου, το 2018 και το 2020, ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση κατ’ εξακολούθηση από παράγοντα του αθλητισμού, άφησε τότε ασυγκίνητες τις αθλητικές αρχές και τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η βία κατά γυναικών και κοριτσιών είναι, αναμφίβολα, μία από τις πιο βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις πιο διαδεδομένες και βαθιά ριζωμένες διακρίσεις, η οποία βασίζεται στο φύλο, και είναι, ως επί το πλείστο, αποτέλεσμα πατριαρχικών συμπεριφορών και κατάλοιπων. Για να εξαλειφθεί το αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο, κατά την άποψή μας, η κυπριακή   Πολιτεία, η οποία έχει υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και άλλες διακρατικές συμβάσεις, οφείλει να υιοθετήσει στρατηγικές και εργαλεία που θα οδηγούν στην ενημέρωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, να εμπλέκει την οικογένεια, το σχολείο, τα ΜΜΕ, την αστυνομία, τις κρατικές και τοπικές αρχές και τα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών. Ο σχεδιασμός πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει πρόνοια για μέτρα στήριξης και προστασίας των θυμάτων αλλά και για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων/θυτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Leave a reply