ΕΔΕΚ:Η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη απέχει από αυτό που ζητήσαμε

Εξακολουθούμε να περιμένουμε τη λίστα με τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, οργανώσεων ή και εταιρειών συνδεδεμένων με κόμματα που έτυχαν προνομιακής δανειοδότησης, ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η σημερινή δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη πόρρω απέχει από αυτό που η ΕΔΕΚ ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2018 από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, που ήταν η ετοιμασία καταλόγου ο οποίος να περιλαμβάνει τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, οργανώσεων ή και εταιρειών συνδεδεμένων με κόμματα που έτυχαν προνομιακής δανειοδότησης, ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους ή είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το αίτημα της ΕΔΕΚ στόχευε στο να διαφανεί ποιοι έτυχαν προνομοιακής διαχείρισης από τον τραπεζικό τομέα και ποιοι εξ αυτών ενδεχομένως συμμετείχαν και σε αποφάσεις που είχαν σχέση με τον τραπεζικό τομέα, τα τραπεζικά σκάνδαλα, τις εκποιήσεις κ.ά.

Αντ’ αυτού, η λίστα όπως έχει δημοσιοποιηθεί επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για το ότι έπρεπε να προηγηθεί σωστή επικαιροποίηση για να συμπεριληφθούν αυτά που ζητούμε αλλά και για να μην θυματοποιούνται πολίτες. Κάτι που δυστυχώς η πλειοψηφία της βουλής δεν εισάκουσε για τους δικούς της λόγους.

Ως εκ τούτου επιμένουμε πως χρειάζεται:

Επικαιροποίηση της λίστας και συμπερίληψη σε αυτήν των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, οργανώσεων ή και εταιρειών συνδεδεμένων με κόμματα που έτυχαν προνομιακής δανειοδότησης, ή προνομιακής διαγραφής μέρους ή του συνόλου του δανείου τους ή είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Να ζητηθεί από την νομική υπηρεσία να γίνει ποινική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες από αυτούς που συνέταξαν τη συγκεκριμένη λίστα.

Διαβάστε επίσης: Δημοσιοποιήθηκε η «Λίστα Γιωρκάτζη» - Δείτε την αυτούσια

Leave a reply