Γαλλία: Καταδικάστηκε ο ισλαμιστής που έγινε ταινία για την επίθεση το 2015

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από γαλλικό δικαστήριο ο εξτρεμιστής ισλαμιστής που άνοιξε πυρ μέσα σε μια υπερταχεία Thalys, πριν από πέντε χρόνια, αλλά εξουδετερώθηκε από τρεις Αμερικανούς επιβάτες, προτού να προλάβει να σκοτώσει κανέναν.

Στις 21 Αυγούστου 2015, στον σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, ο Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Καζάνι ανέβηκε στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Ήταν οπλισμένος με ένα καλάσνικοφ, ένα πιστόλι, ένα κοπίδι και 300 σφαίρες.

Λίγα λεπτά αφότου το τρένο πέρασε τα σύνορα και μπήκε στην Γαλλία, εξαπέλυσε την επίθεσή του.

Το δικαστήριο του Παρισιού τον έκρινε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Η επίθεση αποτράπηκε από τους επιβάτες. Μεταξύ αυτών, ήταν και τρεις Αμερικανοί τουρίστες, εκ των οποίων οι δύο υπηρετούσαν στον στρατό εκείνη την εποχή και κατάφεραν να αφοπλίσουν τον Καζάνι.

Στην υπόθεση αυτή βασίστηκε η ταινία «The 15.17 to Paris», που γύρισε ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κλιντ Ίστγουντ.

Κατά την διάρκεια της δίκης, ο Ελ Καζάνι υποστήριξε ότι μοναδική του αποστολή ήταν να σκοτώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επέβαιναν στο τρένο. Ωστόσο, το δικαστήριο επισήμανε ότι οι Αμερικανοί δεν έφεραν κανένα διακριτικό (ήταν με πολιτικά) και ότι ο κατηγορούμενος επιβιβάστηκε στο τρένο πάνοπλος, με στόχο να σκοτώσει «στα τυφλά» τους περίπου 200 επιβάτες.

Οι συγκατηγορούμενοί του, Μπιλάλ Σατρά, Ρεντουάν Ελ Αμράνι Εζέρφι και Μοχάμεντ Μπακαλί, κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία ότι βοήθησαν τον Ελ Καζάνι και τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ να επιστρέψουν από τη Συρία στην Ευρώπη και καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 27, 7 και 25 ετών αντίστοιχα. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ήταν ο άνθρωπος που συντόνισε τις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και εκείνος που έδωσε την εντολή στον Ελ Καζάνι να επιτεθεί στην αμαξοστοιχία.

Την εποχή εκείνη, στην Γαλλία δεν είχαν ακόμη κλείσει οι πληγές από την επίθεση ακραίων ισλαμιστών στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σουπερμάρκετ, στα προάστια του Παρισιού. Οι τρεις δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν από την αστυνομία, όμως οι 14 συνεργοί τους καταδικάστηκαν στην Τετάρτη για αδικήματα σχετιζόμενα με τρομοκρατία σε ποινές από 4 χρόνια φυλάκισης μέχρι ισόβια κάθειρξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a reply