«Ανοικτή πληγή» οι οίκοι ευγηρίας - Πέραν των 500 κρουσμάτων σε δύο μήνες

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επιβάλλει την αποτελεσματικότερη θωράκιση των χώρων υψηλού κινδύνου και των ευάλωτων ομάδων. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το γενικό «lockdown», που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα το πρωί.

Στους χώρους υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται και οι οίκοι ευγηρίας, οι οποίοι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε είχε παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων και θανάτων.

Τα τότε δεδομένα ώθησαν τους αρμοδίους στη λήψη ειδικών μέτρων για τις κλειστές δομές. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας.

Ωστόσο, βάσει των στοιχείων που ζήτησε και εξασφάλισε από το Υπουργείο Υγείας η «Σημερινή» της Κυριακής, διαφαίνεται πως οι οίκοι ευγηρίας παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί αναμένεται ν’αρχίσουν ν’αποδίδουν τον Φεβρουάριο.

Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 29η Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 505 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομεία και κέντρα αποκατάστασης (ένοικοι και προσωπικό).

«Κατόπιν εορτής»

Σε δηλώσεις του στη “Σ” ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Τρίτη Ηλικία, Δήμος Αντωνίου, καταγγέλλει ότι τα γηροκομεία “έμειναν εντελώς ανοχύρωτα” για μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη ουσιαστικών μέτρων. “Έπρεπε να υπάρξει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και να θρηνήσουμε θύματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: “Κατόπιν εορτής, λαμβάνουν μέτρα”.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τα περισσότερα γηροκομεία τηρούσαν τα πρωτόκολλα, κάποια, όμως, έκαναν λάθη. «Η Κυβέρνηση όφειλε, εξαρχής, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το προσωπικό για το πώς έπρεπε να συμπεριφέρεται και να διαχειρίζεται την κατάσταση. Ρίχνουμε ευθύνες και στους επιδημιολόγους, που, μεταξύ άλλων, έλεγαν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο μεταδοτικός μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και στην Κυβέρνηση, που άνοιξε τα αεροδρόμια για να φέρει τουρίστες.

»Οι έλεγχοι άργησαν. Κολλήσαμε τον Μάρτιο. Πλέον, γίνονται αυστηροί έλεγχοι, γίνονται τεστ και εμβολιασμοί. Πλέον, οι δράσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι, όμως, να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση, πληρώσαμε βαρύ τίμημα».

Το Παρατηρητήριο, αναφέρει ο Πρόεδρός του, θεωρεί εξίσου σημαντική και την ψυχολογική στήριξη των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας, οι οποίοι στερούνται τα παιδιά και τα εγγόνια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά έχουν χάσει εντελώς την επαφή με τον έξω κόσμο, εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης, που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς.

«Τα χαμηλότερα ποσοστά η Κύπρος»

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής η επιδημιολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά, αναφέρει ότι η λήψη μέτρων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την επιδημιολογική εικόνα και ότι από τον Νοέμβριο, που είχε καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας, το Υπουργείο, σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει λάβει πρόσθετες δράσεις.

Η κ. Πανά αναφέρει ότι, σύμφωνα με επίσημη αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τους οίκους ευγηρίας στην Ευρώπη, ημερομηνίας 19 Νοεμβρίου 2020, οι χώροι είναι αυξημένου κινδύνου και συγκεκριμένα περιγράφει ότι οι θάνατοι από COVID-19, που σχετίζονται με ενοίκους από οίκους ευγηρίας πανευρωπαϊκά, κυμαίνονται μεταξύ 30-60% (Ιρλανδία 63%, Βέλγιο 64%).

Στην ίδια αναφορά, σε ειδικό γράφημα, που συσχετίζει τον αριθμό των θανάτων σε οίκους ευγηρίας με την αθροιστική επίπτωση της νόσου COVID19 στην κοινότητα σε 13 χώρες της Ευρώπης, φαίνεται ότι η Κύπρος έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά.

«Στην αναφορά του ο Οργανισμός αναφέρει ότι όταν παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα (ποσοστό θετικότητας τεστ >3%), αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων και στους οίκους. Με βάση την έκθεση του ECDC τον Νοέμβριο και δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο παρατηρείτο στη χώρα επιδείνωση και της επιδημιολογικής μας εικόνας με εμφάνιση συρροών εντός των οίκων, κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν άμεσα επιπρόσθετες υποστηρικτικές δράσεις στήριξης των οίκων αναφορικά με αυτό το φαινόμενο», αναφέρει η κ. Πανά.

Τα ειδικά μέτρα

Σε τέσσερεις άξονες κινούνται οι δράσεις του κράτους για τη θωράκιση των οίκων ευγηρίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη «Σ» η Ζωή Δωροθέα Πανά.

«Στο πλαίσιο στήριξης και συγκεκριμένα βελτίωσης της ποιότητας και ασφάλειας των οίκων ευγηρίας στην Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε μία συνεργατική προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας και παράλληλα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης συρροών κρουσμάτων COVID-19. Πρόκειται για μία συνεργασία των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, του CERIDES και των εθελοντών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC), του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και του Τμήματος Ευημερίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Όπως ανέφερε η κ. Πανά, σύμφωνα και με ευρωπαϊκά προγράμματα βελτίωσης ασφάλειας και ποιότητας, το πρόγραμμα προβλέπει εβδομαδιαίες επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας με ανώνυμη καταγραφή της συμμόρφωσης, του τρόπου λειτουργίας βάσει προτυποποιημένης διαδικασίας, στοχευμένη αξιολόγηση κινδύνου και διαφώτιση του προσωπικού πάνω στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα με έμφαση στον σχεδιασμό και την προετοιμασία αντιμετώπισης κρουσμάτων. Σε δεύτερο χρόνο, όπως αναφέρει, «επιστρέφουμε με εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθυνόμενα και προς τις διευθύνσεις των οίκων ευγηρίας, με στόχο να βελτιώσουμε τους σχεδιασμούς τους για την αντιμετώπιση κρουσμάτων και να συζητήσουμε από κοινού τα προβλήματα και λύσεις στον τρόπο και βελτίωση λειτουργίας τους. Ειδικότερα, τους μαθαίνουμε πώς να συμπεριφέρονται και να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά περιστατικά Covid-19 με έμφαση στην ορθή χρήση και απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού αλλά και πως επιτυγχάνεται ο λειτουργικός και γεωγραφικός διαχωρισμός, όταν έχουμε κρούσμα». Παράλληλα γίνεται προσπάθεια στοχευμένων συστάσεων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στις Διευθύνσεις, όπως δημιουργία σταθερών ομάδων εργασίας, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων χώρων στη φάση της έξαρσης κ.α. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δύο σεμινάρια πάνω σε αυτό το θέμα στις Διευθύνσεις και έχει διαμοιραστεί εκπαιδευτικό υλικό. Οι Διευθύνσεις κάνουν σημαντικές προσπάθειες αυτήν την περίοδο να μειώσουν τον κίνδυνο να παρεισδύσει ο ιός εντός των οίκων.

Επίσης έχει γίνει και ένα τρίτο σεμινάριο σε σχέση με τον εμβολιασμό COVID-19 και έπεται συνέχεια, σύμφωνα με την επιδημιολόγο.

Από τον Νοέμβριο, που είχε καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας, άρχισε να υλοποιείται ακόμη ένα πρόγραμμα, αυτήν τη φορά από το Γραφείο Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο προβλέπει συχνότερους και αυστηρότερους ελέγχους στα γηροκομεία, αλλά και καταγγελίες στην Αστυνομία όταν διαπιστώνονται σημαντικές παραβιάσεις πρωτοκόλλων και διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

«Παράλληλα, και πάλι από τον Νοέμβριο, βρίσκεται σε εφαρμογή και το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια εβδομαδιαίων δωρεάν αντιγονικών τεστ -rapid test- στο προσωπικό και ενοίκους στους οίκους ευγηρίας για συνεχόμενη επιτήρηση, αλλά και για πιο έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση κρουσμάτων, όπως επίσης και υποστήριξη με εξοπλισμό αλλά και προσωπικό», ανέφερε το μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Επιπρόσθετα, από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την επιδημιολόγο, άρχισε και το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους γιατρούς και νοσηλευτές και το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας.

«Μέχρι στιγμής οι θάνατοι COVID-19 σχετιζόμενοι με τους οίκους ευγηρίας κυμαίνονται στην Κύπρο μεταξύ 25-30%, συνεχίζουμε να έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, όμως σε αυτήν την περίπτωση τα νούμερα και τα ποσοστά δεν έχουν σημασία διότι αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές. Άρα ο στόχος είναι να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα κρούσματα και τους θανάτους», υπογράμμισε η κ. Πανά, για να προσθέσει: «Αυτό το εγχείρημα σίγουρα δεν είναι εύκολο για καμία χώρα, διότι ο οίκος ευγηρίας είναι ένας ιδιαίτερος χώρος με ενοίκους υψηλών αναγκών σε φροντίδα υγείας. Το σίγουρο είναι ότι έγινε μια αρχή για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας με αφορμή την πανδημία και δεν πρέπει να σταματήσουμε. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης στο πρόγραμμα και αυτό θα προσπαθήσουμε γι’ αυτούς τους πολίτες, που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Διαβάστε επίσης: 

Επέστρεψε το 8998: Όλες οι πληροφορίες για τις μετακινήσεις εν μέσω lockdown

Lockdown: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η φυσική άσκηση-Ποιες οι εξαιρέσεις

Leave a reply